بهنام کامکار؛ ام البنین گرزین؛ نفیسه خلیلی؛ محمدحسین قربانی
چکیده
آزیوش (Corchorus olitorius L.) یک گیاه دارویی باارزش بهشمار میرود که اولین بار در ایران در سال 1392 کشت و تولید شد. در این مطالعه، واکنش جوانهزنی این گیاه نسبت به دما (10، 15، 20، 25، 30، 35، 40، 45 و 50 درجۀ سانتیگراد) در آزمایشگاه بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1390 بررسی شد. اثر دما بر حداکثر درصد جوانهزنی (MGP)، سرعت جوانهزنی ...
بیشتر
آزیوش (Corchorus olitorius L.) یک گیاه دارویی باارزش بهشمار میرود که اولین بار در ایران در سال 1392 کشت و تولید شد. در این مطالعه، واکنش جوانهزنی این گیاه نسبت به دما (10، 15، 20، 25، 30، 35، 40، 45 و 50 درجۀ سانتیگراد) در آزمایشگاه بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1390 بررسی شد. اثر دما بر حداکثر درصد جوانهزنی (MGP)، سرعت جوانهزنی (R50)، یکنواختی جوانهزنی (GU)، زمان تا رسیدن به 10 (D10)، 50 (D50) و 90 (D90) درصد حداکثر جوانهزنی، درصد گیاهچۀ نرمال (NS%) و طول گیاهچه (LS) در سطح 1 درصد معنادار بود. همچنین واکنش جوانهزنی به دما تا رسیدن به 10، 50 و 90 درصد حداکثر جوانهزنی با استفاده از سه مدل رگرسیون غیرخطی (مدلهای دوتکهای، دندانمانند و بتا) ارزیابی شد و مدل بتا، مدل برتر تعیین شد. دماهای کاردینال در 50 درصد حداکثر جوانهزنی شامل دمای پایۀ 18/10 درجۀ سانتیگراد، دمای بهینۀ 31/37 درجۀ سانتیگراد، دمای سقف 50 درجۀ سانتیگراد و زمان بیولوژیک 56/13 ساعت بود. نتایج مدل بتا در برازش طول گیاهچه و درصد گیاهچۀ نرمال نشان داد ظهور گیاهچه در دامنۀ دمایی 11 تا 44 درجۀ سانتیگراد، بیشترین طول گیاهچه در دمای 34/35 درجۀ سانتیگراد و بیشترین درصد گیاهچههای نرمال در دمای 31 درجۀ سانتیگراد اتفاق افتاده است.
امیرحسن خدابخشی؛ بهنام کامکار؛ نفیسه خلیلی
چکیده
این تحقیق بهمنظور کمّیسازی واکنش سرعت جوانهزنی گیاه دارویی مرزه (hortensis L. Satureja) نسبت به دما و پتانسیل آب انجام گرفت. بدینمنظور، جوانهزنی این گیاه تحت تأثیر تیمارهای دمایی (12، 15، 20، 25، 30، 35، 37 و 40 درجۀ سانتیگراد) و پتانسیلهای آب (صفر، 1/0-، 3/0-، 5/0- و 7/0- مگاپاسکال) در آزمایشگاه تحقیقات بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ...
بیشتر
این تحقیق بهمنظور کمّیسازی واکنش سرعت جوانهزنی گیاه دارویی مرزه (hortensis L. Satureja) نسبت به دما و پتانسیل آب انجام گرفت. بدینمنظور، جوانهزنی این گیاه تحت تأثیر تیمارهای دمایی (12، 15، 20، 25، 30، 35، 37 و 40 درجۀ سانتیگراد) و پتانسیلهای آب (صفر، 1/0-، 3/0-، 5/0- و 7/0- مگاپاسکال) در آزمایشگاه تحقیقات بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1392 بررسی شد. نتایج نشان داد تأثیر دما، پتانسیل آب و اثر متقابل آنها بر حداکثر درصد جوانهزنی، سرعت در 50 درصد جوانهزنی و زمان رسیدن به 10، 50 و 90 درصد جوانهزنی معنادار بود. همچنین با کاهش پتانسیل آب، درصد و سرعت جوانهزنی کاهش یافت. با افزایش دما تا دمای 25 درجۀ سانتیگراد درصد و سرعت جوانهزنی افزایش و پس از آن کاهش یافت. با ارزیابی سه مدل رگرسیون غیرخطی شامل مدل دوتکهای، دندانمانند و بتا، مدل بتا به عنوان مدل برتر انتخاب و دماهای پایه، مطلوب و سقف به ترتیب 56/7، 98/23 و 40 درجۀ سانتیگراد و زمان بیولوژیک جوانهزنی در پتانسیل صفر (تیمار شاهد) 17/91 ساعت برآورد شد. دماهای کاردینال جوانهزنی بهطور معنادار تحت تأثیر پتانسیل آب قرار نگرفت، اما زمان بیولوژیک جوانهزنی به ازای کاهش یک مگاپاسکال پتانسیل آب، 64/17 ساعت افزایش یافت.